Σχεδόν οι μισές γυναίκες πιστεύουν ότι η εργασία έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία

Σχεδόν οι μισές γυναίκες πιστεύουν ότι η εργασία έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία

July 22, 2023 0 By admin

Το 48 τοις εκατό των γυναικών είπε ότι η εργασία είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία, σε σύγκριση με το 40 τοις εκατό των ανδρών. Οι γυναίκες είναι επίσης λιγότερο σίγουρες στο να είναι ανοιχτές με τον εργοδότη τους σχετικά με την ψυχική τους ευημερία.

Το 34 τοις εκατό των ανδρών άρρωσαν λόγω κακής ψυχικής υγείας και ήταν ευτυχείς να μεταδώσουν αυτές τις πληροφορίες στον εργοδότη τους. Για τις γυναίκες, από την άλλη πλευρά, είναι μόνο 24 τοις εκατό.

Επιπλέον, η Nuffield Health διαπίστωσε ότι το 22 τοις εκατό των γυναικών πήγαν στη δουλειά περισσότερες από 10 φορές όταν η ψυχική τους υγεία ήταν κακή, σε σύγκριση με μόλις 16 τοις εκατό των ανδρών.

Άλλες μελέτες δείχνουν λιγότερο από το μισό των γυναικών βαθμολόγησαν την τρέχουσα εργασιακή ικανοποίηση, τα κίνητρα και την παραγωγικότητά τους μετά την πανδημία ως «καλή». Κάθε τρίτη γυναίκα έχουν σκεφτεί τη συρρίκνωση της αγοράς εργασίας ή την πλήρη αποχώρηση από το εργατικό δυναμικό.

Lisa Gunn, Διευθύντρια Πρόληψης Ψυχικής Υγείας στο Υγεία Nuffield σχολίασε: «Για να αποφευχθεί η απώλεια γυναικείων ταλέντων, οι εταιρείες πρέπει να εξετάσουν τις πρακτικές τους στο χώρο εργασίας τους για να εξασφαλίσουν ότι υποστηρίζουν τις γυναίκες και εξυπηρετούν τον σκοπό τους.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν κακή ψυχική υγεία στο χώρο εργασίας από τους άνδρες, αλλά ο τρόπος που αλληλεπιδρούν οι κοινωνικές δομές και οι κανόνες φύλου θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συναισθηματική ευημερία.

«Τα διευθυντικά στελέχη πρέπει να επανεξετάσουν θεμελιωδώς τις εταιρικές δομές προκειμένου να προωθήσουν τη δικαιοσύνη και τις ίσες ευκαιρίες και να αποτρέψουν τις ψυχικές διαταραχές και την εξουθένωση μεταξύ όλων των εργαζομένων».

Η Lisa προσφέρει συμβουλές για το πώς οι εργοδότες μπορούν να κάνουν το μέρος τους για να δημιουργήσουν έναν συνδεδεμένο και διαφανή χώρο εργασίας που ενδυναμώνει τις γυναίκες και τον χώρο εργασίας τους να υποστηρίζουν τη σωματική και συναισθηματική τους ευεξία:

Παρατηρήστε τα σημάδια της κακής συναισθηματικής ευεξίας

Για να αποφευχθεί η απώλεια ταλέντων, ανεξαρτήτως φύλου, οι διευθυντές πρέπει να αναγνωρίσουν τα σημάδια της κακής συναισθηματικής ευεξίας και να αισθάνονται ασφαλείς να προσεγγίσουν και να προσφέρουν υποστήριξη σε άτομα.

Τα σημάδια ότι ένας εργαζόμενος μπορεί να παλεύει με κακή ψυχική υγεία μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στη φυσική του εμφάνιση και αλλαγές στη διάθεση ή τα συναισθήματά του. Μερικοί μπορεί να παρουσιάσουν αυξημένη ευερεθιστότητα ή να αναστατωθούν εύκολα. Κάποιοι μπορεί να αντιδρούν ακανόνιστα σε δευτερεύοντα εργασιακά ζητήματα, όπως η ανάγκη να προγραμματιστεί εκ νέου μια εσωτερική συνάντηση.

Η απουσία μπορεί να αυξηθεί και μπορεί να παρατηρήσετε ότι η συνολική εργασιακή απόδοση ενός ατόμου μειώνεται ή ότι έχει πρόβλημα να λύσει προβλήματα ή να συγκεντρωθεί.

Εκτός από την αναγνώριση πιο εμφανών ενδείξεων, οι εργοδότες μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν στους υπαλλήλους τους εκπαίδευση συναισθηματικής ικανότητας για να τους δώσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να αναγνωρίζουν σημάδια άγχους στους άλλους και τους εαυτούς τους, καθώς και την αυτοπεποίθηση για να τους προσεγγίσουν. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να καλλιεργήσουν ένα εργατικό δυναμικό που είναι σε θέση να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει σημάδια κακής ψυχικής υγείας τόσο στον εαυτό τους όσο και στους άλλους.

ώρα να μιλήσουμε

Όπως ήδη γνωρίζουμε, οι εργαζόμενες είναι συχνά πιο απρόθυμες να μιλήσουν ανοιχτά για την ψυχική τους υγεία στο χώρο εργασίας, αν και σχεδόν οι μισές λένε ότι αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευημερία τους.

Οι εργαζόμενες συχνά αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα άγχους σε ανδροκρατούμενες θέσεις εργασίας. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή αισθάνονται ότι πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να επιδείξουν το ίδιο επίπεδο ικανότητας με τους άντρες ομολόγους τους. Μπορεί επίσης να φοβούνται τις επαγγελματικές συνέπειες της πάλης με το εργασιακό άγχος, όπως το να παραβλεφθούν για προαγωγές.

Είναι καλό για τα διευθυντικά στελέχη να κατανοήσουν γιατί οι άνθρωποι έρχονται στη δουλειά όταν η ψυχική τους ευεξία είναι μειωμένη. Όσο περισσότερα γνωρίζουμε για τις ενέργειες των ομάδων μας, τόσο περισσότερη υποστήριξη μπορούμε να τους προσφέρουμε και να μειώσουμε συμπεριφορές όπως ο παρουσιαστικός.

Προσπαθήστε να αφιερώνετε χρόνο κάθε εβδομάδα με τους συναδέλφους σας και να εξασκείτε την «ενεργητική ακρόαση» — μια δεξιότητα που απαιτεί γνήσια κατανόηση και σκέψη σχετικά με αυτά που λέγονται, καθώς και μια προσεκτική απάντηση, ειδικά για όσους υποφέρουν από συμπτώματα στρες και άγχους.

Δημιουργήστε μια κουλτούρα διαφάνειας και ισότητας

Μια μελέτη φύλου διαπίστωσε ότι ενώ πολλές εργαζόμενες γυναίκες αναγνώρισαν τη σημασία της προβολής για τις προαγωγές, έκαναν συνειδητή επιλογή για την αόρατη.

Οι λόγοι περιελάμβαναν την έλλειψη αυθεντικότητας, τις κακές εμπειρίες με προηγούμενες προσπάθειες αυτοπροβολής και την πεποίθηση ότι το να μην είσαι στο επίκεντρο γενικά οδηγεί σε καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

οι γυναίκες είναι επίσης 24 τοις εκατό Είναι λιγότερο πιθανό από τους άνδρες να τους προσφερθούν συμβουλές από ανώτερο στέλεχος, υποδηλώνοντας ότι ασυνείδητες προκαταλήψεις εξακολουθούν να υπάρχουν σε πολλές εργασιακές κουλτούρες και αυτή η έλλειψη υποστήριξης συμβάλλει στο να καθυστερούν οι γυναίκες στην καριέρα τους.

Αυτές οι υπάρχουσες ανισότητες διευρύνουν περαιτέρω το χάσμα των φύλων στην ψυχική υγεία. Επειδή οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να προαχθούν από τους άνδρες, είναι λιγότερο πιθανό να κατέχουν διευθυντικές θέσεις. Οι γυναίκες σε θέσεις με λιγότερη εξουσία λήψης αποφάσεων είναι πιο επιρρεπείς σε κακή ψυχική υγεία από τους άνδρες, επειδή είναι λιγότερο ικανές να ελέγξουν τις απαιτήσεις της εργασίας.

Οι ηγέτες πρέπει να γνωρίζουν τις ανισορροπίες των φύλων και πώς να καταρρίψουν τα εμπόδια και τις προκαταλήψεις που εμποδίζουν τις γυναίκες να αναγνωριστούν και να προωθηθούν.

Παρέχετε ευκαιρίες κατάρτισης, υποστήριξης και καθοδήγησης και εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σε όλα τα επίπεδα σχετικά με τις ασυνείδητες προκαταλήψεις. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ευαισθητοποίηση σε όλη την οργάνωση των ευκαιριών αυτοπροβολής. Η διαφάνεια σχετικά με τους μισθούς μπορεί να είναι χρήσιμη.

Συνειδητοποιήστε ότι η ευελιξία είναι απαραίτητη τόσο για την επαγγελματική όσο και για την προσωπική ανάπτυξη

Πολλές γυναίκες είναι οιανεπίσημους φύλακες του πού και πότε πρέπει να βρίσκεται όλη η οικογένεια. και οι γαλουχούσες μητέρες είναι τρεις φορές πιο πιθανό ως τροφοί πατέρες που πρέπει να τηρούν τα προγράμματα των παιδιών τους.

Αυτή η ψυχική καταπόνηση μπορεί να είναι αρκετά διαφορετική από τις απαιτήσεις των πρακτικών εργασιών. Αν και καταναλώνει χρόνο και ενέργεια, σπάνια αναγνωρίζεται και μάλλον θεωρείται δεδομένο.

Η φήμη σας ως εργοδότη χωρίς αποκλεισμούς δεν θα πάει μακριά εκτός και αν προσφέρετε ευελιξία, η οποία μπορεί να προσφερθεί σε διάφορους βαθμούς για να κάνει τις γυναίκες να αισθάνονται υποστήριξη τόσο επαγγελματικά όσο και στην προσωπική τους ζωή.

Ενθαρρύνετε τα άτομα να υιοθετήσουν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας που τους ταιριάζουν – για παράδειγμα, προσαρμόζοντας τις ώρες εργασίας ώστε να εξυπηρετούν τις πρωινές σχολικές διαδρομές. Σε ορισμένες εταιρείες, οι εργαζόμενοι μπορεί να επωφεληθούν από ολοκληρωμένες πολιτικές «flextime». Άλλα προνόμια περιλαμβάνουν εργασία μερικής απασχόλησης, κοινή γονική άδεια και τηλεργασία.

Ειδικά οι γυναίκες υπάλληλοι μπορεί να ανησυχούν για την ανάγκη να είναι «πάντα online». Ως εκ τούτου, οι ηγέτες των ομάδων θα πρέπει να ενισχύσουν ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αισθάνονται πίεση να απαντούν σε email εκτός των ωρών λειτουργίας και να τους ενθαρρύνουν να απενεργοποιούν τις συσκευές μετά την εργασία.

Η σωστή υποστήριξη για τις γυναίκες

Οι υπεύθυνες εταιρείες θα πρέπει να εφαρμόσουν πολιτικές μητρότητας και εμμηνόπαυσης και προσαρμογές στο χώρο εργασίας για να προστατεύσουν τις γυναίκες εργαζόμενές τους από διακρίσεις. Επιπλέον, αφού εφαρμοστεί μια πολιτική, οι οργανισμοί πρέπει να την εφαρμόσουν. Δεν έχει νόημα να έχετε μια πολιτική εάν κανείς δεν γνωρίζει ότι υπάρχει και κανείς δεν ξέρει σε ποιον να απευθυνθεί εάν χρειάζεστε βοήθεια.

Οι εργοδότες θα πρέπει επίσης να ενημερώνουν τα άτομα για τη συναισθηματική υποστήριξη που τους παρέχεται. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν Προγράμματα Βοήθειας Εργαζομένων (EAPs) ή Συνεδρίες Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας (CBT) που δίνει στα άτομα άμεση πρόσβαση σε έναν ειδικό που μπορεί να τα βοηθήσει να κατανοήσουν και να ξεπεράσουν τα μη χρήσιμα μοτίβα σκέψης, να επαναδιατυπώσουν τις μη χρήσιμες σκέψεις και να πλοηγηθούν σε νέες και αβέβαιες καταστάσεις.

Κάποια από την εμπιστευτική υποστήριξη που λαμβάνουν μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν τους παράγοντες που σχετίζονται με την κακή συναισθηματική ευεξία.

Οι ηγέτες είναι σε καλύτερη θέση για να εντοπίσουν, να αποτρέψουν και να αντιμετωπίσουν την κακή συναισθηματική ευημερία, αλλά η ανώτερη διοίκηση έχει επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Θέτοντας επιχειρηματικούς κανόνες, εμπνέοντας ηγέτες –ανεξαρτήτως φύλου– και αναγνωρίζοντας τις προσπάθειές τους.

Αυτές οι ενέργειες θα βοηθήσουν τους οργανισμούς να επιτύχουν μια ασύλληπτη κατάσταση που θα ωφεληθεί από όλους: να δημιουργήσουν έναν χώρο εργασίας πιο χωρίς αποκλεισμούς ενδυναμώνοντας παράλληλα τις γυναίκες.