
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τόνι Μπλερ, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ είναι λάθος
June 23, 2023Πάνω από το 50% των ανθρώπων πιστεύουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε λάθος που αποχώρησε από την ΕΕ επτά χρόνια μετά το δημοψήφισμα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
Με βάση μια δημοσκόπηση 1.525 ενηλίκων που διεξήχθη στις αρχές Ιουνίου, η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 34 τοις εκατό εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Brexit ήταν η σωστή απόφαση.
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν από το Ινστιτούτο Tony Blair και διενεργήθηκαν από την Deltapoll, υποδηλώνουν επίσης ότι το 18 τοις εκατό των ψηφοφόρων του Leave πιστεύουν τώρα ότι η απόφαση ήταν λάθος.
Σχεδόν το 80 τοις εκατό πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έχει στενότερη σχέση με την ΕΕ στο μέλλον, με το 43 τοις εκατό να επιθυμεί την επανένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και το 13 τοις εκατό προτιμά απλώς την επιστροφή στην ενιαία αγορά.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο των ανθρώπων υποστηρίζει μια στενότερη σχέση με την ΕΕ, αλλά όχι ως μέλος ή ως μέρος της ενιαίας αγοράς.
Τα δεδομένα αποτελούν μέρος μιας νέας έκθεσης που εξετάζει πώς το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να βελτιώσει τη σχέση του με την ΕΕ μετά το Brexit.
Οι συγγραφείς Anton Spisak και Χρήστος Τσουλάκης επισημαίνουν επίσης ότι «οι απόψεις όσων ψήφισαν στο δημοψήφισμα του 2016 δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει δραματικά».
«Στην πραγματικότητα, ένας βασικός παράγοντας σε αυτήν την αλλαγή είναι η στάση εκείνων των ερωτηθέντων ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών που δεν ψήφισαν το 2016, αλλά που στη συντριπτική τους πλειοψηφία πιστεύουν ότι η απόφαση να φύγουν ήταν λάθος».
«Το μεγαλύτερο μέρος της αλλαγής φαίνεται να οφείλεται στην είσοδο νεότερων ατόμων στο εκλογικό σώμα, αντί για ένα σημαντικό ποσοστό όσων ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης που άλλαξαν γνώμη», αναφέρει η έκθεση.
Οι προτάσεις του Ινστιτούτου περιλαμβάνουν να ζητηθεί από την κυβέρνηση να δεσμευτεί για εθελοντική ευθυγράμμιση με τους κανόνες της ΕΕ για τα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των κανονισμών για τα προϊόντα και των προτύπων ασφάλειας τροφίμων.
Η δεξαμενή σκέψης που υποστηρίζεται από τον Sir Tony Blair πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόδρομο για διαπραγματεύσεις με την Ένωση για στενότερη νομοθετική ευθυγράμμιση σχετικά με τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα (SPS).
Η έκθεση προτείνει επίσης τη σύνδεση των συστημάτων εμπορίας εκπομπών του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, τη συμφωνία για αμοιβαίες ανταλλαγές για τους νέους, βελτιώνοντας παράλληλα την κινητικότητα για τους επιχειρηματίες.
Στο πλαίσιο της τρέχουσας εμπορικής συμφωνίας απαιτείται επίσης ένας λεγόμενος «στρατηγικός πυλώνας», ο οποίος θα πρέπει να χρησιμεύσει ως βάση για ένα κοινό πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.
Ο Spisak, επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του Ινστιτούτου, δήλωσε: «Η δημοσκόπησή μας δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία του βρετανικού κοινού αναγνωρίζει ότι το Brexit δεν λειτουργεί ως έχει και θα καλωσόριζε το Ηνωμένο Βασίλειο να πλησιάσει την ΕΕ».
«Αυτό δημιουργεί σημαντικό χώρο πολιτικής για να προχωρήσει η συζήτηση, από την επανάληψη των παλιών επιχειρημάτων σχετικά με το αν το Brexit ήταν σωστό ή λάθος, στη συζήτηση για το πώς θα πρέπει να είναι μια βελτιωμένη μελλοντική σχέση με την ΕΕ».
«Η ΕΕ θα παραμείνει πάντα ένας βασικός στρατηγικός σύμμαχος και είναι παράλογο το μπλοκ να έχει βαθύτερες εμπορικές συμφωνίες με το Ισραήλ και τη Γεωργία, καλύτερη ρυθμιστική αναγνώριση των προτύπων ασφάλειας τροφίμων με τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία και βαθύτερους μηχανισμούς για πολιτική συνεργασία μαζί τους». όπως η Αυστραλία και η Ιαπωνία.
«Οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με την ΕΕ χρειάζεται ένα προσεκτικά μελετημένο στρατηγικό σχέδιο – και μια σαφή προσφορά στην άλλη πλευρά. Το να ζητάμε καλά από την ΕΕ δεν μπορεί να είναι μια επιτυχημένη διαπραγματευτική στρατηγική».