Σύμφωνα με το HMRC, οι μικρές επιχειρήσεις ευθύνονται πλέον για το 56% του «φορολογικού κενού» του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με το HMRC, οι μικρές επιχειρήσεις ευθύνονται πλέον για το 56% του «φορολογικού κενού» του Ηνωμένου Βασιλείου.

June 23, 2023 0 By admin

Τα σημερινά στοιχεία από το HMRC δείχνουν ότι η IRS εκτιμά ότι οι μικρές επιχειρήσεις είναι πλέον υπεύθυνες για το 56% του «φορολογικού κενού» του Ηνωμένου Βασιλείου – συνολικά 20,2 δισεκατομμύρια £ σε ένα μόνο έτος*, λέει η πολυεθνική δικηγορική εταιρεία Pinsent Masons.

Ο αριθμός αυτός αυξάνεται πλέον για τέταρτη συνεχή χρονιά. Οι μικρές επιχειρήσεις πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύουν μόλις το 40% του φορολογικού κενού το 2017/18 – συνολικά 12,8 δισ. £.

Ο Steven Porter, Συνεργάτης και Επικεφαλής Φορολογικών Διαφορών και Ερευνών στην Pinsent Masons, λέει: «Η HMRC στρέφει πραγματικά την προσοχή της στις μικρές επιχειρήσεις. Έχει γίνει σκληρή δουλειά για να μειωθούν οι φορολογικές απώλειες για μεγάλες εταιρείες και πλούσιους ιδιώτες – αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν για τις ΜΜΕ».

«Η εστίαση της HMRC σε μεγάλες εταιρείες και άτομα υψηλής καθαρής αξίας έχει ως αποτέλεσμα να δίνεται λιγότερη προσοχή στις μικρές επιχειρήσεις. Ανέκδοτα, οι έρευνες σε μικρές επιχειρήσεις συχνά διαρκούν περισσότερο και τα προβλήματα μπορεί να παραμείνουν για χρόνια».

«Για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι μικρές επιχειρήσεις συνεχίζουν να χρησιμοποιούν προγράμματα φοροαποφυγής για χρόνια αφού οι μεγάλες εταιρείες και η υψηλή καθαρή θέση τις έχουν ουσιαστικά εξαφανίσει».

«Οι μικρές επιχειρήσεις που αποτυγχάνουν να συμμορφωθούν με τους φορολογικούς κανόνες δεν θα πρέπει να εκπλαγούν εάν βρίσκονται υπό έρευνα από την HMRC τα επόμενα χρόνια. Αυτή είναι ξεκάθαρα η κατεύθυνση που είναι πιθανό να ακολουθήσει η HMRC με βάση αυτούς τους αριθμούς. Σε αυτό το σημείο θα ήταν πολύ καλή ιδέα να προλάβετε αυτό το πρόβλημα αναζητώντας επαγγελματική συμβουλή.»

Ο Pinsent Masons προσθέτει ότι το συνολικό φορολογικό κενό για το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε σταθερό στο 4,8% όλων των πλασματικών φόρων, το ίδιο με πέρυσι.

Το φορολογικό κενό μετρά τη διαφορά μεταξύ του ποσού του φόρου που θεωρητικά θα έπρεπε να χρεωθεί από την HMRC και του ποσού που χρεώνεται πραγματικά. Μεγάλο μέρος του κενού θα προέλθει από την αποφυγή και την αποφυγή.