Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να μειωθούν εντός εβδομάδων εάν ο πληθωρισμός πέσει

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να μειωθούν εντός εβδομάδων εάν ο πληθωρισμός πέσει

July 20, 2023 0 By admin

Φθηνότερα στεγαστικά δάνεια θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα εντός εβδομάδων με αριθμούς πληθωρισμού καλύτερους από τους αναμενόμενους, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα επιτόκια πλησιάζουν στο αποκορύφωμά τους.

Στα πρώτα καλά οικονομικά νέα για την κυβέρνηση εδώ και μήνες, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε ότι ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή μειώθηκε στο 7,9% για το έτος έως τον Ιούνιο από 8,7% τον Μάιο. Ο βασικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, μειώθηκε επίσης στο 6,9% από 7,1%.

Τα στοιχεία δημιούργησαν ελπίδες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να μην χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πολύ περισσότερο, επί του παρόντος στο 5%, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει το κόστος δανεισμού νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ο Ρίσι Σουνάκ, ο πρωθυπουργός, είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση είχε ακολουθήσει τη σωστή προσέγγιση και επέμεινε ότι «θα παραμείνει στην πορεία». Είπε: «Ξέρω ότι είναι δύσκολο για τους ανθρώπους αυτή τη στιγμή, αλλά οι σημερινοί αριθμοί θα πρέπει να παρέχουν στους ανθρώπους κάποια άνεση ότι το σχέδιο λειτουργεί».

Ο καγκελάριος Τζέρεμι Χαντ είπε ότι η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει, αλλά ανέφερε ότι αναμένει να εκπληρώσει τον στόχο της Sunak για μείωση του πληθωρισμού στο μισό μέχρι το τέλος του έτους.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν αυξηθεί απότομα από τον Μάιο, αφού τα διαδοχικά ετήσια στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν χειρότερα από τα αναμενόμενα. Από την 1η Μαΐου έως την περασμένη Παρασκευή, η μέση διετή επιδιόρθωση αυξήθηκε από 5,26% σε υψηλό 15ετίας στο 6,78%.

Η ελπίδα είναι ότι τώρα που ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος από το αναμενόμενο, η τράπεζα δεν θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια όσο φοβόταν, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων.

Ο David Morris, Chief Commercial Officer της Yorkshire Building Society, δήλωσε: «Υπάρχει μια-δυο εβδομάδες καθυστέρηση μεταξύ του υποκείμενου επιτοκίου χρηματοδότησης και των επιτοκίων στεγαστικών δανείων, αλλά νομίζω ότι αυτό θα έχει αντίκτυπο στην τιμολόγηση τις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες, καθώς είναι προς το συμφέρον των δανειστών να προσφέρουν φθηνότερα επιτόκια».

Ο ρυθμός των αυξήσεων επιτοκίων επιβραδύνθηκε αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον αναλυτή οικονομικών δεδομένων Moneyfacts, με τα μέσα επιτόκια των στεγαστικών δανείων να παραμένουν σταθερά μεταξύ Παρασκευής και Τρίτης. Το μέσο σταθερό επιτόκιο δύο ετών αυξήθηκε στο 6,81% την Τετάρτη και οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των NatWest και Virgin Money, δήλωσαν ότι θα αυξήσουν τα επιτόκια.

Ωστόσο, ο Chris Sykes της Private Finance του χρηματιστή στεγαστικών δανείων δήλωσε: «Τα νέα της Τετάρτης θα δώσουν στους δανειστές περισσότερα περιθώρια για να διατηρήσουν τα επιτόκια σταθερά και ακόμη και να εξετάσουν τις μειώσεις των επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο, εάν αυτή η κατεύθυνση συνεχιστεί».

Ο οικονομικός προγνωστικός EY Item Club αναμένει τώρα τα επιτόκια να αυξηθούν κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες τον επόμενο μήνα, με πιθανή τελική αύξηση τον Σεπτέμβριο πριν σταματήσει ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021.

Ο Μάρτιν Μπεκ, ο επικεφαλής οικονομικός του σύμβουλος, δήλωσε: «Η κατεύθυνση φαίνεται τώρα πιο ευνοϊκή αφού ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο φάνηκε να είναι πολύ πεισματάρης».

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν θετικά στα νέα για τον πληθωρισμό και σημειώθηκε απότομη πτώση των επιτοκίων ανταλλαγής – προσδοκίες για το μελλοντικό τραπεζικό επιτόκιο που χρησιμοποιείται για την τιμολόγηση των στεγαστικών δανείων σταθερού επιτοκίου. Το επιτόκιο ανταλλαγής δύο ετών μειώθηκε στο 5,46 τοις εκατό την Τετάρτη από 5,93 τοις εκατό τη Δευτέρα.

Αυτά τα επιτόκια ανταλλαγής, σε συνδυασμό με τις πλημμύρες των τραπεζών με τους ιδιοκτήτες κατοικιών που προσπαθούν να συνάψουν νέες συμφωνίες για στεγαστικά δάνεια προτού γίνουν ακόμη πιο ακριβές, έχουν προκαλέσει απότομη άνοδο των επιτοκίων δανεισμού από τον Μάιο.

Ο Morris είπε, “Πιστεύω ότι θα δείτε ότι οι δανειστές θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να προσφέρουν μερικά πραγματικά καλά επιτόκια. Σίγουρα περιμένω φθηνότερα επιτόκια και νομίζω ότι ο ανταγωνισμός στην αγορά θα είναι ένας μεγάλος λόγος για αυτό.”

Η τραπεζική ένωση UK Finance είπε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ιδιοκτητών στοιχημάτων στοιχηματίζουν ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν κορυφωθεί και συνάπτουν ακριβότερα διετές συμβόλαια με την ελπίδα ότι τα επιτόκια θα μειωθούν μέχρι την αναδιάταξη του χρέους.

Τα διετές συμβόλαια σταθερού επιτοκίου ήταν ο μόνος τύπος που κέρδισε δημοτικότητα μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, αντιπροσωπεύοντας το 34 τοις εκατό των νέων στεγαστικών δανείων, από 30 τοις εκατό. Το ποσοστό των δανείων που συνήφθησαν με πενταετή συμβόλαια σταθερού επιτοκίου μειώθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα στο 48%, από 66% τον Νοέμβριο.