Τα πενταετή επιτόκια στεγαστικών δανείων είναι κατά μέσο όρο 6% για πρώτη φορά από το φιάσκο του Truss

Τα πενταετή επιτόκια στεγαστικών δανείων είναι κατά μέσο όρο 6% για πρώτη φορά από το φιάσκο του Truss

July 5, 2023 0 By admin

Το μέσο πενταετές στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου ξεπέρασε το 6% για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, καθώς οι τράπεζες και οι κατασκευαστικές εταιρείες συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια.

Σύμφωνα με τον αναλυτή οικονομικών δεδομένων Moneyfacts, τα πενταετή επιτόκια έχουν αυξηθεί από 4,97 τοις εκατό σε 6,01 τοις εκατό από τις αρχές Μαΐου έως σήμερα, προσθέτοντας 1.488 £ ετησίως στις αποπληρωμές ενός τυπικού στεγαστικού δανείου 200.000 £ 25 ετών.

Είναι η πρώτη φορά από τις 21 Νοεμβρίου που το μεσαίο επιτόκιο έφτασε στο 6%, αφού ο μίνι προϋπολογισμός της Liz Truss ανέβασε το κόστος δανεισμού. Προηγουμένως, τα επιτόκια δεν ήταν τόσο υψηλά από τον Δεκέμβριο του 2008, στον πυρετό της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Τα επιτόκια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τους τελευταίους δύο μήνες λόγω του καλύτερου του αναμενόμενου πληθωρισμού τιμών καταναλωτή. Το ποσοστό παρέμεινε στο 8,7% τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Αυτό έχει αυξήσει τις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια, επί του παρόντος στο 5%, και θα τα διατηρήσει εκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων έχει αυξηθεί 13 φορές από το ιστορικό χαμηλό του 0,1 τοις εκατό τον Δεκέμβριο του 2021. Αυτές οι προσδοκίες για τα μελλοντικά επιτόκια της Τράπεζας της Αγγλίας, γνωστά ως επιτόκια ανταλλαγής, χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες για την τιμολόγηση των στεγαστικών δανείων με σταθερό επιτόκιο.

Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων για πενταετή στεγαστικά δάνεια είναι χαμηλότερα από τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων δύο ετών, τα οποία επί του παρόντος είναι κατά μέσο όρο 6,47 τοις εκατό, με βάση τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα μειωθούν με την πάροδο του χρόνου. Τα σταθερά επιτόκια δύο ετών κορυφώθηκαν στο 6,65% στις 20 Οκτωβρίου.