Τα συνδικάτα απαιτούν καλύτερη προστασία των εργαζομένων από την τεχνητή νοημοσύνη

Τα συνδικάτα απαιτούν καλύτερη προστασία των εργαζομένων από την τεχνητή νοημοσύνη

July 20, 2023 0 By admin

Ένα σωματείο προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υστερεί στην προστασία των εργαζομένων από την τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Το TUC είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει σχέδια, όπως ο νόμος της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη, να ρυθμίσει τη χρήση του στις προσλήψεις, τις απολύσεις και τον καθορισμό όρων εργασίας. Το σωματείο ζήτησε από μια ειδική ομάδα να βρει νομικά μέσα.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεσμεύτηκε να βελτιώσει και να προασπίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το αφεντικό της Octopus Energy, Γκρεγκ Τζάκσον, είπε στο BBC ότι οι πελάτες του προτιμούν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν συνταχθεί από την τεχνητή νοημοσύνη από τα πλεονεκτήματα των υπαλλήλων του.

Οι ηγέτες των επιχειρήσεων ενστερνίζονται τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για την προώθηση της καινοτομίας, της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης πελατών.

Ωστόσο, τα συνδικάτα λένε ότι «ανησυχούν βαθιά» ότι η εργατική νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου αποτυγχάνει να συμβαδίσει με την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Mary Towers, Υπεύθυνη Εργατικής Πολιτικής του TUC, δήλωσε: «Οι τύποι αποφάσεων που λαμβάνονται από την τεχνητή νοημοσύνη είναι σημαντικοί και αλλάζουν τη ζωή – όπως ποιος πρέπει να βρει δουλειά, πώς γίνεται η δουλειά εκεί που γίνεται».

Η έλλειψη ειδικής νομοθεσίας για την τεχνητή νοημοσύνη σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μένει πίσω, είπε. «Στην ΕΕ, για παράδειγμα, βρίσκονται στη διαδικασία ψήφισης νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη. Δεν υπάρχει αντίστοιχο σε αυτή τη χώρα».

«Προτιμήστε την τεχνητή νοημοσύνη έναντι των ανθρώπων»

Η Octopus Energy χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να διαβάζει, να ερμηνεύει και να ανταποκρίνεται σε αιτήματα εξυπηρέτησης πελατών. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Γκρεγκ Τζάκσον είπε ότι εκτελεί εργασίες που διαφορετικά θα απαιτούσαν 250 επιπλέον υπαλλήλους.

Είπε ότι οι πελάτες φαίνεται να προτιμούν να ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη παρά έναν άνθρωπο.

«Ένα email που γράφουν τα μέλη της ομάδας μας λαμβάνει 65% βαθμολογία ικανοποίησης από τους πελάτες», είπε. «Ένα email γραμμένο από AI έχει βαθμολογία ικανοποίησης 80 ή 85%. Και έτσι, η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει στην ομάδα μας να εξυπηρετεί καλύτερα τους πελάτες σε περιόδους μεγάλης ανάγκης».

Πρόσθεσε ότι το να έχεις έναν άνθρωπο να δίνει εντολή σε μια τεχνητή νοημοσύνη να γράψει ένα email «εξοικονομεί πολύ κουραστική πληκτρολόγηση».

«Αλλά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλα αυτά γίνονται με υπευθυνότητα. Και χρειαζόμαστε κυβερνήσεις, οικονομολόγους και εταιρείες να διασφαλίσουν ότι θα το κάνουμε αυτό ενισχύοντας και δημιουργώντας θέσεις εργασίας, όχι αντικαθιστώντας τες».

«Καλύτερα αποτελέσματα υγείας»

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του φαρμακευτικού κολοσσού GSK, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές ανακαλύψεις στην επιστήμη και την ιατρική. Η Emma Walmsley είπε στο BBC ότι η ταχύτητα με την οποία η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επεξεργάζεται δεδομένα και να αναγνωρίζει πρότυπα θα φέρει επανάσταση στην ανάπτυξη φαρμάκων.

«Το Biopharma είναι δύσκολο. Μερικές φορές χρειάζεται μια δεκαετία, δισεκατομμύρια, και το ποσοστό αποτυχίας είναι 90%», είπε.

«Αλλά για εμάς, η επιχείρηση δεδομένων βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού που κάνουμε. Η τεχνητή νοημοσύνη μας βοηθά να βλέπουμε τα πράγματα σε αυτά τα δεδομένα πιο γρήγορα.»

Είπε ότι αυτό σημαίνει ότι η ανακάλυψη και ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων πρέπει «να γίνει πιο προγνωστική και να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας».

Και είπε ότι θα μπορούσε να σημαίνει καλύτερα αποτελέσματα υγείας για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

«Ένας στους τρεις από εμάς θα παλέψει με την άνοια, υπάρχουν ακόμη πολλοί άλυτοι καρκίνοι και οι μολυσματικές ασθένειες εξακολουθούν να προκαλούν έναν στους έξι θανάτους στον κόσμο», είπε.

Δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» ότι η τεχνητή νοημοσύνη «θα μας βοηθούσε να βρούμε καλύτερες λύσεις σε αυτές τις προκλήσεις», είπε. «Και αυτό πρέπει να είναι κάτι στο οποίο αξίζει να επενδύσουμε με αισιοδοξία, ενώ παράλληλα ρυθμίζουμε υπεύθυνα».

Η κ. Walmsley πιστεύει ότι η βελτίωση της παραγωγικότητας μέσω της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και «θα μεταμορφώσει ορισμένες θέσεις εργασίας αρκετά σημαντικά».

«Νομίζω ότι κάποιοι μπορεί να χρειαστούν λίγο λιγότερο προσωπικό, αλλά θα υπάρξουν και άλλοι τομείς όπου χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο», είπε.

Μερικές φορές θεωρείται ότι οι δημιουργικές τέχνες θα επηρεαστούν λιγότερο από την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς η μηχανική μάθηση θα δυσκολευτεί να αναπαράγει την ανθρώπινη δημιουργικότητα.

Αλλά αυτό είναι λάθος, σύμφωνα με την ηθοποιό και ηθοποιό Laurence Bouvard, η οποία είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για τη δειγματοληψία, την ανάλυση και την αναπαραγωγή ανθρώπινων φωνών χωρίς να πληρώσει τον αρχικό καλλιτέχνη.

«Αν κάνουμε μια δουλειά, πρέπει να εγκαταλείψουμε όλα τα δικαιώματά μας για να πληρωθούμε», είπε. «Και αυτές οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης απλώς το παίρνουν χωρίς να ρωτούν ποιος το κατέχει».

Είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ιδιαίτερη απειλή για τον «στρατό» των λιγότερο γνωστών καλλιτεχνών που σκοράρουν κινούμενα σχέδια, βιντεοπαιχνίδια, λεξικά και άλλα ηχητικά έργα των οποίων η καριέρα θα μπορούσε να καταστραφεί εντελώς.

«Ένας συγγραφέας, ένας καλλιτέχνης και ένας φωτογράφος μπορούν να δημιουργήσουν νέα έργα ακόμα κι αν τα έργα τους κλέψουν. Αν μου κλέψουν την ψήφο όταν τελειώσει η καριέρα μου», είπε.

«Επείγουσα ανάγκη για δράση»

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μεγάλη δύναμη και ήδη μεταμορφώνει τις βιομηχανίες και τον χώρο εργασίας. Την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΟΣΑ είπε ότι ο κόσμος βρισκόταν «στο κατώφλι μιας επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης».

Ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι δήλωσε: «Χρειάζεται επείγουσα δράση για να διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται στον χώρο εργασίας με υπεύθυνο και αξιόπιστο τρόπο».

Με τη μεγάλη δύναμη έρχεται μεγάλη ευθύνη – και δεν είναι ακόμη σαφές στο Ηνωμένο Βασίλειο ή διεθνώς ποιος θα αναλάβει ή θα πρέπει να αναλάβει αυτήν την ευθύνη.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Η τεχνητή νοημοσύνη θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας με υψηλή αμοιβή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, επιτρέποντάς μας να κάνουμε τις υπάρχουσες δουλειές μας πιο αποτελεσματικά και με ασφάλεια».

«Γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με εταιρείες και ρυθμιστικές αρχές για να διασφαλίσουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται με ασφάλεια και υπευθυνότητα στο επιχειρηματικό περιβάλλον».