Τα σχέδια για μαζικό κλείσιμο εισιτηρίων τρένων στην Αγγλία επιβεβαιώθηκαν

Τα σχέδια για μαζικό κλείσιμο εισιτηρίων τρένων στην Αγγλία επιβεβαιώθηκαν

July 9, 2023 0 By admin

Οι σιδηροδρομικές εταιρείες ανακοίνωσαν σχέδια για μαζικό κλείσιμο των εκδοτηρίων εισιτηρίων της Αγγλίας σε μια προσπάθεια «εκσυγχρονισμού» του σιδηροδρόμου, εντείνοντας τη μάχη με τα συνδικάτα και εξοργίζοντας ομάδες ατόμων με αναπηρία και επιβάτες.

Η κίνηση της κυβέρνησης για μείωση του κόστους έχει επικυρωθεί από την ένωση βιομηχανίας Rail Delivery Group. Οι σιδηροδρομικοί φορείς ενημέρωσαν τους εργαζομένους την Τετάρτη το πρωί σχετικά με προτάσεις να κλείσουν σχεδόν όλα τα 1.007 εναπομείναντα γραφεία, εξαιρουμένων των πιο πολυσύχναστων σταθμών, εντός τριών ετών.

Η RDG είπε ότι το προσωπικό του εκδοτηρίου εισιτηρίων θα μετακινηθεί στις εξέδρες και τους διαδρόμους σε «νέους και συναρπαστικούς ρόλους». Ωστόσο, πολλοί φοβούνται την απώλεια θέσεων εργασίας καθώς όλες οι εγγυήσεις απολύσεων που προσφέρονται στις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς λήγουν στο τέλος του επόμενου έτους.

Το συνδικάτο RMT το χαρακτήρισε «μια φρικτή επίθεση εναντίον των εργαζομένων σιδηροδρόμων, των οικογενειών τους και του επιβατικού κοινού» και ισχυρίστηκε ότι οι χειριστές είχαν εκδώσει νόμιμες απολύσεις που επηρεάζουν εκατοντάδες εργαζόμενους.

Οι σιδηροδρομικοί φορείς είπαν ότι δεν υπήρξαν ειδοποιήσεις απόλυσης, αλλά γίνεται κατανοητό ότι στάλθηκαν επιστολές του Άρθρου 188 που ενημερώνουν τα συνδικάτα και το προσωπικό ότι οι θέσεις εργασίας κινδυνεύουν και ότι υπάρχει νομική υποχρέωση για πιθανές μαζικές απολύσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας της RMT, Μικ Λιντς, δήλωσε: «Είναι σαφές ότι η όλη επιχείρηση για το κλείσιμο των εκδοτηρίων εισιτηρίων δεν έχει καμία σχέση με τον εκσυγχρονισμό και είναι ένα λεπτώς καλυμμένο σχέδιο για να χωματίσουμε το προσωπικό των σιδηροδρόμων μας».

Το προτεινόμενο κλείσιμο περιλαμβάνει 131 από τα 149 εναπομείναντα εκδοτήρια εισιτηρίων της Northern Rail. σταθμοί τόσο μεγάλοι όσο το Darlington και το Durham στο LNER. και όλα λειτουργούν από την Avanti West Coast.

Τα γραφεία θα καταργηθούν και οι ώρες εργασίας του προσωπικού υποστήριξης θα μειωθούν σε όλους τους σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων των London Euston, Birmingham New Street και Manchester Piccadilly.

Το Εργατικό Κόμμα προειδοποίησε ότι τα «βιαστικά» σχέδια θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την «ελεγχόμενη παρακμή του σιδηροδρομικού μας δικτύου», ενώ ακτιβιστές μεταφορών είπαν ότι θα αποθάρρυνε περισσότερους ευάλωτους ανθρώπους να ταξιδεύουν με τρένο.

Ωστόσο, ο κλάδος υποστηρίζει ότι σήμερα μόνο το 12% των εισιτηρίων αγοράζεται στα γραφεία, σε σύγκριση με το 82% το 1995, και ότι οι ανέπαφες πληρωμές και οι ηλεκτρονικές αγορές συνεχίζουν να επεκτείνονται.

Οι σημαντικότεροι φορείς εκμετάλλευσης επιβατικών τρένων της Αγγλίας έχουν άμεσες συμβάσεις με την κυβέρνηση και έχουν κληθεί να κάνουν εξοικονομήσεις για να καλύψουν το κενό εσόδων. Οι εισπράξεις ναύλων εξακολουθούν να μειώνονται περισσότερο από 20% μετά την πανδημία του κορωνοϊού και την πτώση των μετακινήσεων λόγω της στροφής σε υβριδικά μοντέλα εργασίας.

Οι σιδηροδρομικοί φορείς συνεχίζουν να τσακώνονται με τα συνδικάτα, αλλά η κυβέρνηση προέτρεψε τις σιδηροδρομικές εταιρείες να συνεχίσουν την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση. Οι διαπραγματεύσεις σημείωσαν μικρή πρόοδο και ακολούθησαν περισσότερες απεργίες. Τα συνδικάτα RMT και TSSA έχουν δηλώσει ότι θα “αντιτεθούν σθεναρά” στις προτάσεις.