Τα σχέδια γιγαεργοστάσιο του Νορθάμπερλαντ υποχωρούν καθώς η αστυνομία ερευνά τον ιδιοκτήτη του Britishvolt

Τα σχέδια γιγαεργοστάσιο του Νορθάμπερλαντ υποχωρούν καθώς η αστυνομία ερευνά τον ιδιοκτήτη του Britishvolt

June 25, 2023 0 By admin

Η προοπτική ενός νέου εργοστασίου μπαταριών στο Northumberland υπέστη οπισθοδρόμηση μετά την έρευνα του αγοραστή της Britishvolt από την αυστραλιανή αστυνομία.

Οι ερευνητές πήγαν στα γραφεία της Scale Facilitation και της SaniteX, που ανήκει στον Αυστραλό επιχειρηματία David Collard, για φερόμενη φορολογική απάτη.

Η Recharge Industries, θυγατρική της Scale Facilitation, αγόρασε τη Britishvolt φέτος μετά την κατάρρευση της εταιρείας.

Ωστόσο, το κόστος για μια μελλοντική εγκατάσταση εργοστασίου κοντά στο λιμάνι του Blyth εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Πηγές κοντά στον κ. Collard, πρώην συνεργάτη στον λογιστικό γίγαντα PwC, ανέφεραν ότι η φορολογική καταστολή οφείλεται σε παρανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των φορολογικών δηλώσεων των ΗΠΑ και της Αυστραλίας και ότι όλα τα μέρη συνεργάζονται.

Η Recharge Industries ανήκει και λειτουργεί από την Scale Facilitation, ένα επενδυτικό ταμείο με έδρα τη Νέα Υόρκη και γραφεία στην Αυστραλία.

Η Recharge Industries αγόρασε τα περιουσιακά στοιχεία της Britishvolt μετά την πτώχευση της εταιρείας παρά τη δημόσια υποστήριξη από πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Η Britishvolt είχε σχεδιάσει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο 4 δισεκατομμυρίων λιρών στο Cambois, κοντά στο Blyth, στο Northumberland, για να κατασκευάσει μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα και να δημιουργήσει περίπου 3.000 εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, η εταιρεία δυσκολεύτηκε να πραγματοποιήσει κέρδη και τελικά έμεινε χωρίς χρήματα τον Ιανουάριο.

Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της Recharge Industries και την πληρωμή για την αγορά της τοποθεσίας Northumberland έχει παραταθεί πολύ πέρα ​​από την αρχική προθεσμία της 31ης Μαρτίου.

Μισθωτοί κοντά στο Recharge επιβεβαίωσαν ότι οι μισθοί δεν είχαν καταβληθεί σε εργαζομένους στην Αυστραλία για περίπου δύο εβδομάδες, αλλά επέμειναν ότι αυτές οι πληρωμές είχαν πλέον γίνει.

Είπαν ότι η εταιρεία παραμένει σίγουρη ότι θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την αγορά του ακινήτου κοντά στο Blyth τις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Είναι κατανοητό ότι οι ιδιοκτήτες του Recharge εξακολουθούν να ελπίζουν σε μια συμφωνία για την ανάπτυξη του ιστότοπου αξίας 4 δισεκατομμυρίων λιρών.

Η Recharge αναμένεται να λάβει μειοψηφικό μερίδιο σε μια νέα εταιρεία που ονομάζεται North East Gigafactory Development LLP, με τους γνωστούς και πλούσιους επενδυτές Tritax και Abrdn να ελέγχουν από κοινού.

Το σχέδιο της Recharge για τον ιστότοπο ήταν να αναπτύξει πρώτα τεχνολογία αποθήκευσης μπαταριών αντί για μπαταρίες EV.

Άτομο που γνωρίζει την κατάσταση είπε στο BBC ότι ο ενθουσιασμός της κυβέρνησης για το έργο είχε παγώσει.

«Η κυβέρνηση σίγουρα δεν έχει ανοίξει το κόκκινο χαλί», είπαν και το BBC κατανοεί ότι οι Αυστραλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν συναντηθεί ούτε με τον υπουργό Επιχειρήσεων Κέμι Μπάντενοχ ούτε με τον Υπουργό Ενεργειακής Ασφάλειας και Net Zero, Γκραντ Σαπς.

Ωστόσο, οι ελπίδες για πρόωρη έναρξη λειτουργίας ενός εργοστασίου που ελπίζει ότι θα δημιουργούσε χιλιάδες θέσεις εργασίας στα βορειοανατολικά φαίνεται να βρίσκονται ξανά σε αναμονή.