Τα Midlands έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική «τέλεια καταιγίδα»

Τα Midlands έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική «τέλεια καταιγίδα»

June 19, 2023 0 By admin

Νέα έρευνα από το Κέντρο Επιχειρηματικής Ευημερίας του Πανεπιστημίου Άστον έδωσε φως στην πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η περιοχή των Μίντλαντς σε σχέση με το διεθνές εμπόριο.

Η έκθεση Midlands International Trade: State and Challenges εξετάζει τις εμπορικές επιδόσεις της περιοχής από το τρίτο τρίμηνο του 2019 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και προσφέρει συστάσεις για ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Υπογράμμισε πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν τις εξαγωγές σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η αβεβαιότητα για το Brexit, η πανδημία COVID-19, οι διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η χαμηλότερη ζήτηση και το υψηλότερο κόστος.

Το 2019, τα Midlands αντιπροσώπευαν εξαγωγές αγαθών του Ηνωμένου Βασιλείου αξίας 56 δισεκατομμυρίων λιρών, αντιπροσωπεύοντας το 16% των συνολικών εξαγωγών αγαθών του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, η αξία των εξαγωγών αγαθών το 2020 σημείωσε απότομη πτώση άνω του 10% στα 45,6 δισεκατομμύρια λίρες – πέντε φορές μεγαλύτερη από τη μέση πτώση της χώρας κατά περίπου 2%.

Επιπλέον, οι εξαγωγές υπηρεσιών του Midlands έχουν επηρεαστεί σημαντικά, με τις εξαγωγικές αξίες να μειώνονται σχεδόν κατά 25%, καθιστώντας την περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο. Μεταξύ 2021 και 2022, ο ρυθμός ανάκαμψης του Midlands υστερούσε σε σχέση με τον μέσο όρο του Ηνωμένου Βασιλείου, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες το μερίδιο της περιοχής στις εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα μηχανήματα και οι μεταφορές αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% των εξαγωγών της περιοχής, αλλά η πτώση και η αργή ανάκαμψη σε αυτόν τον τομέα, ιδιαίτερα στα West Midlands, είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην περιοχή.

Ο Jun Du, καθηγητής οικονομικών στο Aston Business School που εργάστηκε στην έκθεση, είπε:

«Διαπιστώσαμε ότι ενώ οι εξαγωγές της Midlands εξαρτώνται εξίσου από τις αγορές της ΕΕ και τις αγορές εκτός ΕΕ, η μείωση των εξαγωγών από το 2020 είναι πιο έντονη σε αγορές εκτός ΕΕ.

«Τα East Midlands και τα West Midlands έχουν δει διαφορετικά ποσοστά ανάκαμψης, με τα East Midlands να δείχνουν σημάδια ανάκαμψης το 2022, ενώ η ανάκαμψη των West Midlands ήταν πιο αδύναμη.

«Για να αναζωογονηθούν και να αναπτυχθούν οι εξαγωγές στα Μίντλαντς, συνιστούμε την ανάπτυξη εξαγωγικών αγορών και εμπορικών δεσμών στα Μίντλαντς ενισχύοντας τις περιφερειακές επιχειρηματικές δυνάμεις, εξερευνώντας τις αναδυόμενες αγορές και επηρεάζοντας την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Ενθαρρύνουμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να βοηθήσουν τις ΜΜΕ να εξερευνήσουν ξένες αγορές, να αναπτύξουν στρατηγικές εξαγωγών και να βελτιώσουν τις δεξιότητες μάρκετινγκ στο εξωτερικό παρέχοντας εκπαίδευση, εκπαίδευση και έμπνευση για τις εξαγωγές σε επιχειρηματίες και ηγέτες της Midlands».

«Υπάρχει επίσης ανάγκη να ακολουθηθεί μια περιφερειακή βιομηχανική στρατηγική που να αξιοποιεί τα δυνατά σημεία και την ανταγωνιστικότητα της περιοχής στις αναδυόμενες παγκόσμιες αγορές, με έμφαση στις βιώσιμες εξαγωγές και την εταιρική παραγωγικότητα».

Η καθηγήτρια Delma Dwight, Διευθύντρια του Midlands Engine Observatory είπε:

«Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να προκαλεί εμπορικές προκλήσεις στα Midlands και συνεπάγεται ότι δεν υπάρχει ενιαία λύση.

«Ούτε ο δρόμος των εξαγωγών είναι γραμμικός, ούτε για μεγάλες εταιρείες ούτε για ΜΜΕ.

«Η υποστήριξη εταιρειών όλων των μεγεθών, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται όσον αφορά την ανάπτυξη των εξαγωγών, θα τις βοηθήσει να προβλέψουν και να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

«Αν μπορέσουμε να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση σε όλο το φάσμα, αυτό θα θέσει τα θεμέλια για μια πιο σταθερή ανάκαμψη με την πάροδο του χρόνου».