Το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέπει τους κανόνες που επιτρέπουν στους εργαζόμενους σε πρακτορεία να εκπροσωπούν απεργούς στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέπει τους κανόνες που επιτρέπουν στους εργαζόμενους σε πρακτορεία να εκπροσωπούν απεργούς στο Ηνωμένο Βασίλειο

July 14, 2023 0 By admin

Οι νομοθετικές αλλαγές που εισήγαγε η κυβέρνηση που επέτρεπαν στους εργαζομένους των πρακτορείων να εκπροσωπούν τους απεργούς εργαζομένους ανατράπηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο, χαρακτηρίζοντας την προσέγγιση των υπουργών στην πολιτική “παράλογη”.

Ορισμένα συνδικάτα, συμπεριλαμβανομένων των Aslef, RMT και Unite, εντάχθηκαν στη νομική μάχη ενάντια στους «απεργιακούς» κανονισμούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι καθώς αντιμετώπισε εκτεταμένη εργατική δράση στους σιδηροδρομικούς και άλλους τομείς.

Σε απόφαση που εκδόθηκε την Πέμπτη μετά από ακρόαση τον Μάιο, ο δικαστής Λίντεν έκρινε ότι η προσέγγιση των υπουργών ήταν “τόσο άδικη ώστε να είναι παράνομη και πράγματι παράλογη”.

Τα συνδικάτα υποστήριξαν ότι οι αλλαγές στους κανονισμούς που ανακοίνωσε ο τότε υπουργός Οικονομίας Kwasi Kwarteng υπονόμευαν το δικαίωμα στην απεργία και ήταν παράνομες.

Τον Ιούνιο του 2022, ο Kwarteng ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει γρήγορα τις αλλαγές και θα «άρει αυτούς τους περιορισμούς της εποχής του 1970» για να «δώσει στις εταιρείες την ελευθερία να έχουν γρήγορη πρόσβαση σε πλήρως καταρτισμένο προσωπικό». Στη συνέχεια, ο Γραμματέας Μεταφορών Γκραντ Σαπς είπε ότι ήταν «ζωτικής σημασίας» η μεταρρύθμιση να ελαχιστοποιηθεί η διακοπή της απεργίας.

Ωστόσο, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είπε ότι ο Kwarteng έδειξε ελάχιστο ενδιαφέρον για αποδείξεις ή διαβουλεύσεις και «η ενέργειά του … ήταν τόσο άδικη που ήταν παράνομη και πράγματι παράλογη».

Ανέφερε επίσης ότι η Kwarteng είχε δεσμευτεί να αλλάξει τους κανονισμούς παρά το γεγονός ότι “ενημερώθηκε ότι αυτό θα ήταν αμελητέο όφελος βραχυπρόθεσμα και πιθανό να είναι αντιπαραγωγικό”.

Απαντώντας στην απόφαση, η γενική γραμματέας της Unite Σάρον Γκράχαμ είπε: «Αυτό είναι μια πλήρης δικαίωση για τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους».

«Η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει στους εργοδότες να προσλαμβάνουν προσωρινούς εργαζόμενους για να υπονομεύσουν τη νόμιμη απεργία ήταν μια κυνική κίνηση για να στηρίξουν τους επιχειρηματίες τους φίλους και να αποδυναμώσουν τα νόμιμα δικαιώματα των εργαζομένων να στερηθούν την εργασία τους».

Η αλλαγή ήταν μία από τις πολλές που πρότεινε η κυβέρνηση για την ελαχιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των απεργιών, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι υποχρεούνται νομικά να παρέχουν ορισμένες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης εργατικής δράσης. Το νομοσχέδιο για τις απεργίες (ελάχιστα επίπεδα υπηρεσιών) βρίσκεται ακόμη στη Βουλή.

Ο Mick Whelan, γενικός γραμματέας του Aslef, δήλωσε ότι το σωματείο μηχανοδηγών είναι «περήφανο που συνεργάζεται με άλλα συνδικάτα για να αμφισβητήσει νομικά αυτές τις αλλαγές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σε όλους τους άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ελάχιστων επιπέδων εξυπηρέτησης για να διασφαλίσουμε ένα». πεδίο για εργαζομένους εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Το συνέδριο του συνδικάτου είπε ότι η ετυμηγορία ήταν «σημάδι ντροπής» για την κυβέρνηση και μια καταδικαστική αξιολόγηση της συμπεριφοράς του Κουαρτενγκ.

Ο γενικός γραμματέας της, Πολ Νόβακ, δήλωσε: «Η κυβέρνηση προώθησε αυτήν την αλλαγή νόμου με μεγάλη ταχύτητα, παρά την ευρεία αντίθεση από εργοδότες και συνδικάτα. Τα δικαστήρια διαπίστωσαν μάλιστα ότι οι υπουργοί αγνόησαν στοιχεία ότι το μέτρο θα ήταν αντιπαραγωγικό.

«Αυτή είναι η ίδια αδίστακτη προσέγγιση πίσω από τον αντιαπεργιακό νόμο, ο οποίος έχει επικριθεί έντονα από εργοδότες, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνείς φορείς.

«Οι υπουργοί θα πρέπει να αποφύγουν περαιτέρω αμηχανία. Αυτοί οι κυνικοί νόμοι περί απεργιακών πρακτορείων εργασίας πρέπει να καταργηθούν μια για πάντα – και ο δρακόντειος νόμος κατά της απεργίας πρέπει να καταργηθεί μια για πάντα».

Ο Ρίτσαρντ Άρθουρ, επικεφαλής των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στο Thompson’s Solicitors, είπε ότι ήταν «μια σημαντική νίκη» για τα συνδικάτα, προσθέτοντας ότι η απόφαση έδειξε ότι ο τότε υπουργός είχε «αψηφήσει φρικτά τις νομικές του υποχρεώσεις».

Είπε: «Πρόκειται για κακή νομοθεσία και το δικαστήριο δικαίως ζήτησε την ευθύνη της κυβέρνησης».

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας και Εμπορίου δήλωσε: «Είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου καθώς πιστεύουμε ότι η απόφαση για άρση της απαγόρευσης των εργαζομένων σε πρακτορεία που αναφέρουν απεργίες είναι σύμφωνη με τις νομικές μας υποχρεώσεις».

«Η ικανότητα απεργίας είναι σημαντική, αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει μια σωστή ισορροπία μεταξύ αυτής της ικανότητας και των δικαιωμάτων των επιχειρήσεων και του κοινού.

«Θα εξετάσουμε προσεκτικά την ετυμηγορία και τα επόμενα βήματα».

Julia Kermode, Ιδρύτρια του ΔΟΥΛΕΥΩ – η οργάνωση που κάνει εκστρατεία για τους προσωρινούς και ανεξάρτητους εργαζόμενους – είπε: «Αυτή είναι μια τεράστια νίκη για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι μια δρακόντεια, κοντόφθαλμη νομοθεσία που απειλεί τα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Σε ελάχιστο χρόνο, οι έκτακτοι εργαζόμενοι κλήθηκαν να υποστηρίξουν τους απεργούς υπαλλήλους. Αφού διέσχισαν τις γραμμές, οι προσωρινοί εργαζόμενοι ρίχτηκαν σε ένα εχθρικό περιβάλλον και αμφιβάλλω ότι πολλοί γνώριζαν τι τους επιφύλασσε.

«Υπάρχει ένας λόγος που οι εργαζόμενοι απεργούν – και δεν είναι πάντα θέμα αμοιβής. Πολλοί ανησυχούν πολύ για τις συνθήκες εργασίας. Επιτρέποντας στους προσωρινούς εργαζόμενους να τους αντικαταστήσουν με τους ίδιους όρους, η κυβέρνηση δεν έδειξε κανέναν σεβασμό για την ευημερία των προσωρινά απασχολουμένων.

«Τώρα που αυτός ο κακοσχεδιασμένος νόμος έχει απορριφθεί, η εστίαση πρέπει να είναι στον ειλικρινά ανήθικο αντιαπεργιακό νόμο. Όσο πιο γρήγορα σκιστεί και αυτό, τόσο το καλύτερο».