Το κόστος ενοικίασης είναι στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας

Το κόστος ενοικίασης είναι στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας

June 22, 2023 0 By admin

Το κόστος της ενοικίασης ενός σπιτιού έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, με τα ενοίκια να αυξάνονται ταχύτερα από τους μισθούς κάθε μήνα για σχεδόν δύο χρόνια.

Επιπλέον, οι ενοικιαστές καλούνται να προετοιμαστούν ώστε η οικονομική προσιτότητα να μειωθεί περαιτέρω, καθώς υπάρχει έλλειψη κατοικιών προς ενοικίαση, η οποία είναι πιθανό να επιδεινωθεί το καλοκαίρι, όταν η ζήτηση συνήθως αυξάνεται.

Τα ενοίκια στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι κατά μέσο όρο 10,4% υψηλότερα από ό,τι ήταν εκείνη τη στιγμή πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της Zoopla. Η πύλη αναζήτησης ακινήτων ανέφερε ότι μια “χρόνια ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης” βρίσκεται πίσω από το αυξανόμενο κόστος, με τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα “να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος”.

Ο πληθωρισμός των ενοικίων ήταν διψήφιος για 15 συνεχείς μήνες, ενώ ξεπέρασε την αύξηση των μισθών για 21 μήνες.

Ο τυπικός ενοικιαστής πληρώνει τώρα το 28 τοις εκατό του ακαθάριστου μισθού του στο ενοίκιο, το υψηλότερο ποσοστό σε μια δεκαετία. Στο Λονδίνο, το ποσοστό αυτό φτάνει το 40%, αλλά είναι χαμηλότερο από το ανώτατο 43% το 2015.

«Οι ενοικιαστές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αμείλικτες αυξήσεις ενοικίων, ασκώντας πίεση στο κόστος ζωής και καθιστώντας τις αποφάσεις μετεγκατάστασης όλο και πιο δύσκολες, ιδιαίτερα για τους ανύπαντρους και αυτούς με χαμηλότερα εισοδήματα», δήλωσε ο Richard Donnell, διευθύνων σύμβουλος της Zoopla.

«Ενώ υπάρχουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων στεγαστικών δανείων στα στεγαστικά δάνεια, οι ενοικιαστές έχουν ήδη δει το κόστος ενοικίασης να αυξάνεται κατά 2.820 £ ετησίως τα τελευταία πέντε χρόνια».

Η Zoopla αναμένει ότι η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης θα συνεχιστεί το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και ότι ο αριθμός των ατόμων που αναζητούν ενοικιαζόμενα καταλύματα μπορεί να αυξηθεί έως και 40%.

Η έλλειψη προσφοράς είναι επίσης πιθανό να παραμείνει πρόβλημα, με τον αριθμό των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων στα περισσότερα μέρη της χώρας να κυμαίνεται μεταξύ 20 και 40 τοις εκατό κάτω από τα προ του κορωνοϊού επίπεδα. Μεγάλο μέρος αυτού οφείλεται στην έξοδο μικρότερων ιδιοκτητών από τον κλάδο και τα στοιχεία της Zoopla δείχνουν μια “σταθερή εισροή ιδιοκτητών που πωλούν”, αν και ο Donnell υποστήριξε ότι “γίνεται λόγος για αυτό”. [an] Η Έξοδος είναι υπερβολική».

Λίγο πάνω από τα μισά από όλα τα σπίτια που πωλούνται από ιδιοκτήτες βρίσκονται στο Λονδίνο και στη νοτιοανατολική Αγγλία, όπου η αύξηση των επιτοκίων έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο λόγω των υψηλών τιμών και των χαμηλών αποδόσεων ενοικίων. Η Zoopla αναμένει ότι ο πληθωρισμός των ενοικίων θα μειωθεί στο 8% περίπου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς η «αυξανόμενη δυσκολία» επηρεάζει την ικανότητα των ανθρώπων να πληρώσουν.