Το λόμπι της βιομηχανίας τροφίμων απειλεί τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το λόμπι της βιομηχανίας τροφίμων απειλεί τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο

June 2, 2023 0 By admin

Οι μεγάλοι λιανοπωλητές και οι κατασκευαστές τροφίμων της Βρετανίας εντείνουν το λόμπι τους για να καθυστερήσουν σημαντικές περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις που θα απαιτούσαν από αυτούς να πληρώσουν για τη συλλογή και την ανακύκλωση των οικιακών απορριμμάτων συσκευασίας από το επόμενο έτος.

Το προτεινόμενο σύστημα «εκτεταμένης ευθύνης παραγωγού» (EPR), που πρόκειται να εφαρμοστεί τον Απρίλιο του 2024, θα απαιτούσε από τους κατασκευαστές τροφίμων και τους λιανοπωλητές που πωλούν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας να αναφέρουν δεδομένα απορριμμάτων συσκευασίας από τον Ιανουάριο του 2023 και να επιβαρύνουν το πλήρες κόστος διάθεσης απορριμμάτων συσκευασίας από τον Απρίλιο του 2024 .

Οι αλλαγές θα ισχύουν για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών £1 εκατομμυρίου ή περισσότερο και τα κεφάλαια θα καταβάλλονται στην τοπική κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση της συλλογής πράσινων κάδων.

Οι ηγέτες του κλάδου χρησιμοποίησαν τις συνομιλίες για την κρίση της Ντάουνινγκ Στριτ μετά την άνοδο των τιμών των τροφίμων για να προειδοποιήσουν ότι το πρόγραμμα EPR θα αυξήσει περαιτέρω τους λογαριασμούς των παντοπωλείων και θα επιδεινώσει την κρίση κόστους ζωής. Τα αφεντικά των σούπερ μάρκετ και οι κατασκευαστές τροφίμων φέρεται να προέτρεψαν τους υπουργούς να σταματήσουν την εφαρμογή του συστήματος EPR. Οι ηγέτες των επιχειρήσεων υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα θα κόστιζε τουλάχιστον 1,7 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως και το μεγαλύτερο μέρος του κόστους θα μετακυλίεται στους καταναλωτές μέσω των υψηλότερων τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η κυβέρνηση υπόσχεται να εισαγάγει ένα τέτοιο σύστημα εδώ και χρόνια, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ να το προτείνει για πρώτη φορά το 2018. Οι καθυστερήσεις αποδόθηκαν στην πανδημία του Covid-19, με το Brexit να επιβαρύνει την κυβέρνηση

Τα αφεντικά του κλάδου χρησιμοποίησαν συνομιλίες για την κρίση στην Ντάουνινγκ Στριτ ως απάντηση στην εκτίναξη των τιμών των τροφίμων για να προειδοποιήσουν ότι τα σχέδια – που θα τεθούν σε ισχύ τον Απρίλιο του 2024 – θα ωθήσουν περαιτέρω τους λογαριασμούς των παντοπωλείων εν μέσω κρίσης κόστους ζωής.

Σε συνεδριάσεις που συγκάλεσε ο Rishi Sunak τον περασμένο μήνα, καθώς οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό από τη δεκαετία του 1970, τα αφεντικά των σούπερ μάρκετ και οι κατασκευαστές τροφίμων λέγεται ότι προέτρεψαν τους υπουργούς να σταματήσουν την ανάπτυξη του συστήματος «διευρυμένης ευθύνης παραγωγού» (EPR).

Σύμφωνα με τα σχέδια, οι κατασκευαστές τροφίμων και οι έμποροι λιανικής πώλησης προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας θα πρέπει να αναφέρουν δεδομένα για τα απορρίμματα συσκευασίας από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους και να επιβαρύνουν το πλήρες κόστος της διάθεσης απορριμμάτων συσκευασίας από τον Απρίλιο. Οι αλλαγές θα ισχύουν για επιχειρήσεις με τζίρο 1 εκατομμύριο λίρες ή περισσότερο και τα χρήματα θα καταβληθούν στην τοπική κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση της συλλογής πράσινων κάδων.

Οι ηγέτες των επιχειρήσεων υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα θα κοστίζει τουλάχιστον 1,7 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως και λένε ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόστους θα μετακυλίεται στους καταναλωτές μέσω των υψηλότερων τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ένα τέτοιο σχέδιο εδώ και χρόνια, με τον Γραμματέα Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ να το προτείνει για πρώτη φορά το 2018. Ωστόσο, η πρόοδος ήταν αργή καθώς προκλήθηκαν καθυστερήσεις από την πανδημία του Covid, το Brexit επηρέασε την ικανότητα της κυβέρνησης να νομοθετεί και οι πολιτικές αναταραχές οδήγησαν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο πλήθος διορισμών υπουργών.

Η Karen Betts, εκτελεστική διευθύντρια της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών, δήλωσε: “Θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο καθυστέρησης του EPR για να αφαιρέσετε αυτά τα κόστη από την τιμολόγηση, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός.” Πιστεύουμε ότι είναι λογικό να το κάνετε.

«Βλέπουμε την κυβέρνηση να βιάζεται να νομοθετήσει μήπως κατηγορηθεί ότι υπαναχώρησε στις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της. Αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι έχετε ένα πολύ μπερδεμένο, μπερδεμένο σχέδιο που δεν πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει. Όχι μόνο θα κοστίσει περισσότερο στους καταναλωτές, αλλά επειδή δεν είναι ακόμα έτοιμο, είναι ακόμα χειρότερο».

Η βρετανική κοινοπραξία λιανικής έχει επίσης προτρέψει την κυβέρνηση να «επανεξετάσει επειγόντως» τις μεταρρυθμίσεις για την ανακύκλωση. Αυτό έρχεται αφότου οι υπουργοί διατύπωσαν την ιδέα για εθελοντικά ανώτατα όρια τιμών στα βασικά εμπορεύματα στις συνομιλίες της Ντάουνινγκ Στριτ, προκαλώντας μια οργισμένη αντίδραση από τα αφεντικά των επιχειρήσεων και τους συντηρητικούς υποστηρικτές.

Οι ακτιβιστές προειδοποίησαν ότι οι καθυστερήσεις θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, ενώ οι ηγέτες του συμβουλίου είπαν ότι η παράλειψη δράσης θα είχε ως αποτέλεσμα οι τοπικοί φορολογούμενοι να συνεχίσουν να επιβαρύνονται με όλα τα έξοδα ανακύκλωσης, αντί να τα μοιράζονται με εταιρείες. Υποστηρίζουν ότι το σύστημα θα κοστίσει λιγότερο από ό,τι προτείνουν οι λομπίστες της βιομηχανίας, επειδή αποθαρρύνει τη σπάταλη συσκευασία και ενθαρρύνει την ανακύκλωση.

Η Cllr Linda Taylor, εκπρόσωπος για το περιβάλλον της Ένωσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήλωσε: «Επί του παρόντος, οι φορολογούμενοι πληρώνουν το λογαριασμό για την επεξεργασία των απορριμμάτων, συχνά με υπερβολικές συσκευασίες και τις προκλήσεις των υλικών που είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν».

«Τα Συμβούλια έχουν προβλέψει την εισαγωγή του EPR το 2024 μετά από προηγούμενες καθυστερήσεις και θα ήταν απογοητευμένοι εάν μια περαιτέρω καθυστέρηση δημιουργούσε περαιτέρω αβεβαιότητες σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στα απόβλητα που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τις επενδύσεις».

Η Allison Ogden-Newton, διευθύνων σύμβουλος του Keep Britain Tidy, δήλωσε: «Είναι καλό να μιλάμε για το «κόστος ζωής» και είναι μια δύσκολη στιγμή να επαναφέρουμε το EPR, αλλά αυτή τη στιγμή οι φορολογούμενοι πληρώνουν το κόστος του Φέρτε το πίσω για ανακύκλωση.» και τα υπόλοιπα είτε καταλήγουν σε χωματερή είτε σε ΧΥΤΑ – με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον.

«Πιστεύουμε ότι έχει καθυστερήσει και θα βοηθήσει πολύ στην ευαισθητοποίηση».

Ωστόσο, οι ηγέτες του κλάδου δήλωσαν ότι το κυβερνητικό σχέδιο εξακολουθεί να έχει κενά σχεδόν μισή δεκαετία μετά την πρώτη ανακοίνωσή του. Οι υπουργοί δεν έχουν ακόμη περιγράψει πώς θα γίνουν αλλαγές για την τυποποίηση της συλλογής στα κράσπεδα της οικιακής ανακύκλωσης – δύο χρόνια μετά την έναρξη μιας διαβούλευσης για το θέμα.

«Είναι ένα χάος, για να είμαι ειλικρινής», δήλωσε ο Dick Searle, εκτελεστικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Συσκευασίας, μιας ένωσης βιομηχανίας. «Πώς στο καλό μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας αν δεν ξέρουμε πώς θα εργαστούν οι άνθρωποι που συλλέγουν πράγματα από τα νοικοκυριά;

«Συμφωνούμε όλοι εδώ [on reducing waste]αλλά απλώς δεν εξυπηρετεί τον σκοπό και τα χρονοδιαγράμματα είναι εντελώς μη ρεαλιστικά».

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε ότι το EPR θα τεθεί σταδιακά από το 2024. «Συνεργαστήκαμε στενά με κατασκευαστές, λιανοπωλητές και εταιρείες συσκευασίας για τον τελικό σχεδιασμό του συστήματος και τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αυτές τις βασικές ομάδες για να βοηθήσουμε στη διαμόρφωση της μελλοντικής πολιτικής».