Το προσωπικό του αεροδρομίου Gatwick προχωρά σε απεργία κατά την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών

Το προσωπικό του αεροδρομίου Gatwick προχωρά σε απεργία κατά την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών

July 14, 2023 0 By admin

Σχεδόν 1.000 εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ, συμπεριλαμβανομένων των χειριστών αποσκευών και του προσωπικού ελέγχου εισιτηρίων, θα προχωρήσουν σε απεργία για οκτώ ημέρες από το τέλος αυτού του μήνα.

Το σωματείο Unite ανακοίνωσε με την έναρξη των σχολικών καλοκαιρινών διακοπών ότι το προσωπικό θα προχωρήσει σε απεργία λόγω αμοιβής.

Σημαντικές διακοπές, καθυστερήσεις και διακοπές λειτουργίας είναι «αναπόφευκτες», ανέφερε το σωματείο.

Οι εργαζόμενοι θα απεργήσουν αρχικά για τέσσερις ημέρες, ξεκινώντας την Παρασκευή 28 Ιουλίου και ολοκληρώνοντας την Τρίτη 1 Αυγούστου.

Άλλες τέσσερις ημέρες απεργίας έχουν προγραμματιστεί από την Παρασκευή 4 Αυγούστου έως την Τρίτη 8 Αυγούστου.

Εκατοντάδες χιλιάδες πτήσεις σε όλη την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι κινδυνεύουν ήδη αφού οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ψήφισαν για απεργία.

Έως και 12.600 πτήσεις την ημέρα – περίπου το ένα τρίτο των ταξιδιών σε όλη την ήπειρο κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής των καλοκαιρινών διακοπών – θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή να ακυρωθούν λόγω της εργατικής δράσης.

Το προσωπικό του Eurocontrol, το οποίο διαχειρίζεται τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, δήλωσε ότι παραιτείται λόγω διαφωνίας σχετικά με θέματα αμοιβών, ωρών εργασίας και προσωπικού.

Πηγή του κλάδου είπε στην εφημερίδα The Times: «Μια πλήρης απεργία θα οδηγήσει σε καθυστέρηση τουλάχιστον 20-30% των πτήσεων».

Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους easyJet ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι αναγκάστηκε να ακυρώσει 1.700 πτήσεις κατά την περίοδο αιχμής των καλοκαιρινών διακοπών ως απάντηση στις επιπτώσεις από τις απεργίες του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη και τις συνέπειες από το κλείσιμο του εναέριου χώρου λόγω της συμφωνίας Ρωσίας-Ουκρανίας .

Η αεροπορική εταιρεία είπε ότι θα ενοποιήσει ως επί το πλείστον ορισμένες υπηρεσίες από και προς το αεροδρόμιο Gatwick, την πιο πολυσύχναστη υπηρεσία της, μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου για να αποφευχθεί ο κίνδυνος διαταραχής των προγραμμάτων διακοπών των πελατών της.

Οι πτήσεις του Gatwick στη Γαλλία λέγεται ότι έχουν πληγεί περισσότερο από απεργίες.

Η Ryanair, η οποία κατηγορεί τις ενέργειες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας για την αναστάτωση 1,1 εκατομμυρίου επιβατών, έχει καλέσει στο παρελθόν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει για την προστασία των αεροπορικών ταξιδιών.

Ένας εκπρόσωπος του Eurocontrol είπε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ένα σωματείο στο επιχειρησιακό κέντρο διαχείρισης δικτύων του είχε “ανακοινώσει μια περίοδο έξι μηνών κατά τη διάρκεια της οποίας θα μπορούσε να λάβει χώρα βιομηχανική δράση”.

«Δεν έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένες ημερομηνίες για βιομηχανική δράση. «Αυτή ήταν μια προειδοποίηση», είπαν.

Η εταιρεία “εργάζεται ενεργά με όλους τους κοινωνικούς εταίρους” και είναι “δεσμευμένη στην εξεύρεση λύσεων μέσω του κοινωνικού διαλόγου”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Τον περασμένο μήνα, οι φρουροί ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Χίθροου διέκοψαν όλες τις απεργίες και ψήφισαν υπέρ μιας συμφωνίας αμοιβών.

Τα μέλη του σωματείου Unite υποτίθεται ότι θα ήταν έξω από τους δρόμους σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Αυγούστου.

Η μισθολογική συμφωνία περιελάμβανε αύξηση μισθού 10 τοις εκατό αναδρομικά έως την 1η Ιανουαρίου, με ισχύ από τους μισθούς των εργαζομένων τον Ιούλιο. άλλη μια αύξηση μισθών 1,5% από τον Οκτώβριο. και εγγυημένη αύξηση των μισθών που συνδέεται με τον πληθωρισμό για το 2024.

Η Unite είπε ότι η συμφωνία αντιπροσωπεύει μια αύξηση μεταξύ 15,5% και 17,5%, ανάλογα με το εύρος αμοιβών των εργαζομένων.

Η συμφωνία υποσχέθηκε επίσης βελτίωση στα επιδόματα μητρότητας και πατρότητας, τερματισμό της εναλλαγής του προσωπικού μεταξύ τερματικών χωρίς προειδοποίηση και τερματισμό της χρήσης εργαζομένων σε πρακτορεία σε λειτουργίες ασφαλείας μόλις το Heathrow μπορέσει να κάνει τις αλλαγές.

Εν τω μεταξύ, στο αεροδρόμιο του Μπέρμιγχαμ, περίπου 100 φύλακες και τεχνικοί του τερματικού σταθμού θα ξεκινήσουν συνεχή απεργία από τις 18 Ιουλίου.

Οι απεργίες θα επηρεάσουν σοβαρά την ασφάλεια και τη συντήρηση στον τερματικό σταθμό, οδηγώντας σε καθυστερήσεις πτήσεων, ανέφερε η ένωση Unite.