Το φορολογικό χάσμα της HMRC για το FY2021-2022 διευρύνεται κατά 3,8 δισεκατομμύρια £

Το φορολογικό χάσμα της HMRC για το FY2021-2022 διευρύνεται κατά 3,8 δισεκατομμύρια £

June 22, 2023 0 By admin

Νέα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η HMRC έδειξαν ότι το φορολογικό χάσμα μεταξύ όλων των φόρων και των εισφορών που διαχειρίζεται η φορολογική αρχή εκτιμάται ότι είναι 35,8 δισεκατομμύρια £, ή 4,8% των πλασματικών φορολογικών υποχρεώσεων. .

Το φορολογικό κενό είναι η διαφορά μεταξύ του ποσού του φόρου που θεωρητικά πρέπει να καταβληθεί στο HMRC και αυτού που πραγματικά καταβάλλεται.

Ο Dominic Arnold, φορολογικός συνεργάτης στην Evelyn Partners, τον κορυφαίο όμιλο ολοκληρωμένης διαχείρισης περιουσίας και επαγγελματικών υπηρεσιών, σχολιάζει: «Η συμμορφούμενη πλειοψηφία των φορολογουμένων προσβλέπει στην HMRC για να ελαχιστοποιήσει το φορολογικό κενό, καθώς είναι τελικά αυτοί που πληρώνουν το κόστος που θέλουν οι φορολογούμενοι». φορολογική αρχή που διαθέτει επαρκείς πόρους, προσβάσιμη και αποτελεσματική, και που αντιμετωπίζει κατάλληλα όσους δεν συμμορφώνονται. Η πιο πρόσφατη ανάλυση του φορολογικού κενού της HMRC δείχνει ότι υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει.

«Οι μικρές επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο του φορολογικού κενού με 56% (20,2 δισεκατομμύρια £), ενώ τα άτομα υψηλής καθαρής αξίας παραμένουν στο πολύ μικρότερο 5% (1,7 δις £). Οι άμεσοι φόροι όπως ο φόρος εισοδήματος και ο φόρος εισοδήματος εταιρειών αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα του φορολογικού κενού με φόρο επί των πωλήσεων 5%.

“Οι υποκείμενες συμπεριφορές που οδηγούν στο φορολογικό κενό δείχνουν σημαντική αύξηση στους φορολογούμενους που δεν επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια, με τη φοροδιαφυγή και την άτυπη οικονομία να αντιπροσωπεύει το 20% των φόρων που εκτιμά η HMRC δεν έχουν εισπραχθεί.” %.

«Παρά τη μακροπρόθεσμη πτωτική τάση, το φορολογικό χάσμα έχει παραμείνει επίμονα στάσιμο τα τελευταία χρόνια, επιστρέφοντας σε νομισματικά επίπεδα στα προ πανδημίας επίπεδα. Αν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, το κάνει σε ένα πλαίσιο φορολογικών εσόδων που σπάνε ρεκόρ μετά την πανδημία, που τροφοδοτούνται εν μέρει από τη δημοσιονομική πίεση, καθώς πολλές φορολογικές ελαφρύνσεις και παραχωρήσεις έχουν περικοπεί ή δεν αυξάνονται ανάλογα με τον πληθωρισμό. Το 2022/2023, τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 31,4%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.

«Για να καλύψει αυτό το κενό, η HMRC χρειάζεται περισσότερους πόρους και αποτελεσματικά προγράμματα συμμόρφωσης για να λάβει μέτρα εναντίον όσων δεν ακολουθούν τους κανόνες. Μια πρόσφατη έκθεση του NAO πρότεινε ότι τα έσοδα συμμόρφωσης της HMRC μειώθηκαν κατά 9 δισεκατομμύρια £ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα:Είναι πιθανό ότι πολλοί περισσότεροι μη συμμορφούμενοι φορολογούμενοι θα αποφύγουν να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιο των φόρων τους, υπονομεύοντας ενδεχομένως το αίσθημα δικαιοσύνης στο οποίο βασίζεται το σύστημα.’

“Όσοι προσπαθούν να το κάνουν σωστά έχουν επίσης παρεμποδιστεί σοβαρά από την απόδοση της HMRC στον χειρισμό τηλεφωνικών κλήσεων και ταχυδρομικής αλληλογραφίας, και αυτό έχει πλέον επιδεινωθεί από την απόφαση να κλείσει η γραμμή βοήθειας αυτοαξιολόγησης το καλοκαίρι του 2023 .”

«Το κλείσιμο της τηλεφωνικής γραμμής αυτοαξιολόγησης, ακόμη και για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, έρχεται σε αντίθεση με την προσπάθεια να γίνει καλύτερη δουλειά βοηθώντας τους φορολογούμενους, ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις, να κάνουν τα πράγματα σωστά. Η ανακατεύθυνση των ατόμων σε διαδικτυακούς πόρους θα βοηθήσει μόνο έναν περιορισμένο αριθμό και η εναλλακτική της επικοινωνίας με το HMRC κινδυνεύει να σχηματίσει ουρά σε πολύ μεγαλύτερη ουρά. ”

«Το πρόγραμμα Making Tax Digital είναι ένα μετασχηματιστικό έργο που στοχεύει στη βελτίωση του λογιστικού επιπέδου στις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Το πρόγραμμα Making Tax Digital, που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να μειώσουν τα λάθη στα φορολογικά τους αρχεία μέσω ψηφιακών αρχείων, αντιμετώπισε καθυστερήσεις από τότε που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2015 και η αρχική ημερομηνία πλήρους εφαρμογής του 2020 αναμένεται τώρα να είναι το 2027. HMRC Δεν θα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε πλήρως το πρόγραμμα μέχρι τότε.

«Με τον αριθμό των ερωτημάτων από την HMRC να αυξάνονται σημαντικά, οι φορολογούμενοι με τους οποίους επικοινωνεί η HMRC θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναζητήσουν επαγγελματική φορολογική συμβουλή για να διασφαλίσουν ότι οι υποθέσεις τους είναι εντάξει. Οι συμβουλές σχετικά με την επεξεργασία ενός ερωτήματος είναι συνήθως χρήσιμες και διασφαλίζουν τη σωστή και γρήγορη επεξεργασία.»