Το χρέος φοιτητικού δανείου στην Αγγλία ξεπερνά για πρώτη φορά τα 200 δισεκατομμύρια λίρες

Το χρέος φοιτητικού δανείου στην Αγγλία ξεπερνά για πρώτη φορά τα 200 δισεκατομμύρια λίρες

June 16, 2023 0 By admin

Τα ανεξόφλητα φοιτητικά δάνεια στην Αγγλία ξεπέρασαν το όριο των 200 δισεκατομμυρίων λιρών για πρώτη φορά – 20 χρόνια πριν από τις προηγούμενες κυβερνητικές προβλέψεις, καθώς ο αριθμός των φοιτητών στα πανεπιστήμια συνεχίζει να υπερβαίνει τις προσδοκίες.

Η εταιρεία Student Loans Company (SLC), η οποία διαχειρίζεται φοιτητικά δάνεια και δάνεια διαβίωσης στην Αγγλία, ανέφερε ότι το υπόλοιπο των κρατικών επιδοτούμενων δανείων έφτασε τα 205 δισεκατομμύρια £ αυτό το ακαδημαϊκό έτος, συμπεριλαμβανομένων £ 19 δισεκατομμυρίων σε νέα φοιτητικά δάνεια. Ο αριθμός έχει διπλασιαστεί σε μόλις έξι χρόνια. Έφτασε σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια £ το 2016-17, αφού η κυβέρνηση συνασπισμού αποφάσισε να αυξήσει τα δίδακτρα των φοιτητών από 3.600 £ ετησίως σε £ 9.000 το 2012.

Η SLC ανακοίνωσε επίσης ότι το μέσο ποσό που οφείλουν οι απόφοιτοι έχει αυξηθεί ξανά και τώρα είναι λίγο κάτω από τις 45.000 £.

Οι αποπληρωμές δανείων για μεταπτυχιακές σπουδές αυξήθηκαν επίσης σε πάνω από 4 δισεκατομμύρια £ το 2022-23, το οποίο η SLC λέει ότι ήταν «σημαντικά υψηλότερο» από τα προηγούμενα χρόνια, εν μέρει επειδή ο υψηλότερος πληθωρισμός «μπορεί να είχε θετικό αντίκτυπο στους μισθούς των δανειοληπτών».

Τα δάνεια προς φοιτητές στην Αγγλία εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι σε άλλες χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με το SLC, οι φοιτητές στη Σκωτία – όπου τα δίδακτρα είναι δωρεάν για τους κατοίκους – έχουν κατά μέσο όρο 15.400 £ σε εκκρεμή πίστωση, ενώ οι φοιτητές στην Ουαλία χρωστούν 35.500 £ και οι φοιτητές στη Βόρεια Ιρλανδία 24.500 £.

Οι κυβερνητικές προβλέψεις το 2013 ανέφεραν ότι τα ανεξόφλητα φοιτητικά δάνεια θα έφταναν τα 200 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι το 2042, αλλά ο αριθμός των φοιτητών στην Αγγλία αυξάνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο και οι μεταπτυχιακοί έχουν επίσης τη δυνατότητα να δανειστούν. Πιο πρόσφατες κυβερνητικές προβλέψεις, τις οποίες επικαλείται η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Κοινοτήτων, ανεβάζουν το συνολικό ποσό των 460 δισεκατομμυρίων λιρών μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2040.

Τα οικονομικά των φοιτητών αναμένεται να αποτελέσουν πεδίο μάχης στις γενικές εκλογές του επόμενου έτους, καθώς η κυβέρνηση αναθεώρησε πρόσφατα το σύστημα δανείων για να απαιτήσει από τους πτυχιούχους χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να πληρώσουν μεγαλύτερο μερίδιο.

Από το 2024-2025, οι φοιτητές θα πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνουν τα δάνειά τους όταν κερδίζουν 25.000 £ αντί για 27.295 £ και θα πρέπει να συνεχίσουν να αποπληρώνουν το πολύ για 40 χρόνια αντί για 30 όταν αποσβένονται τα ανεξόφλητα δάνεια. Τα επιτόκια μειώνονται για τους νέους δανειολήπτες, κάτι που ωφελεί τους πτυχιούχους κολεγίων με υψηλές αποδοχές που μπορούν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους νωρίτερα.

Οι αλλαγές αναμένεται να διπλασιάσουν τον αριθμό των αποφοίτων που εξοφλούν πλήρως τα δάνειά τους. Ωστόσο, το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών είπε ότι θα υπερτριπλασιάσουν τις αναμενόμενες αποδόσεις για το 30% των αποφοίτων με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Οι Εργατικοί δεσμεύτηκαν να ανατρέψουν τις αλλαγές εάν εκλεγούν, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «καταπιέζει την επόμενη γενιά νοσοκόμων, δασκάλων και κοινωνικών λειτουργών».

Ενώ τα 205 δισεκατομμύρια £ αντιπροσωπεύουν περίπου το 8% του καθαρού χρέους του δημόσιου τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου άνω των 2,5 τρισεκατομμυρίων λιρών, η λογιστικοποίηση των φοιτητικών δανείων στους εθνικούς λογαριασμούς είναι περίπλοκη. Το μέρος του δανείου που αναμένεται να αποπληρωθεί αντιμετωπίζεται ως δάνειο, ενώ το μέρος που αναμένεται να διαγραφεί καταγράφεται ως κρατική δαπάνη κατά τη στιγμή της δημιουργίας του δανείου.